Εν έτη 2016 ο Έλληνας νέος αναγκάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο των παππούδων του. Όλο και πιο πολλοί νέοι αρχίζουν να αναζητούν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Μετανάστευση στην Αμερική, μετανάστευση στην Αυστραλία, μετανάστευση στο ... πόσες φορές το έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες? Λυπηρό αλλά είναι η πραγματικότητα. Εμείς ευχόμαστε σε όλους καλή τύχη κι ερχόμενοι πίσω να μας φέρουν φρέσκες ιδέες για μια καλύτερη Ελλάδα.

Λεξικό: μετανάστευση η [metanástefsi] Ο33 : α. ατομική ή ομαδική μετακίνηση από την πατρώα γη σε άλλον τόπο, με βασικό κίνητρο την εργασία: H υπογεννητικότητα και η ~ είναι από τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν τη μείωση του πληθυσμού μιας χώρας. Yπερπόντια / εσωτερική ~. Εποχιακή ~. β. μετακίνηση ολόκληρου λαού: Δωρική ~. H μεγάλη ~ των (γερμανικών) λαών κατά τα τέλη της αρχαιότητας. || (επέκτ.): ~ ζώων / πτηνών. [λόγ. < μσν. μετανάστευσις < μεταναστεύ(ω) -σις > -ση]

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και ελληνική ταυτότητα (την καινούρια). Εμείς προτείνουμε αν είναι δυνατόν να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.
Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:
1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.
2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.
3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν ζητάνε τότε την ευρωπαική κάρτα ασφάλισης αλλά το έντυπο S1 που σας επιτρέπει να ασφαλιστείτε για υγειονομική περίθαλψη εάν κατοικείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, αλλά είστε ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα.
Αυτό ισχύει συνήθως και στην περίπτωση συνταξιούχων που ζουν στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τα μέλη της οικογένειας μεταναστών εργαζομένων τα οποία έχουν διαμείνει στη χώρα καταγωγής τους αλλά τώρα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση της χώρας όπου εργάζεται το μέλος της οικογένειάς τους.
Αντιστοιχεί στα έντυπα
  • S1
  • E106
  • E109
  • E121
4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.
Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.
Προσοχή!!!
Μετά τα 5 χρόνια, κάνετε αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Τότε πλέον θεωρείστε μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, σύμφωνα με τους Σουηδούς και μετά από 3-5 χρόνια περίπου ακόμα μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα.
Για αυτούς που είναι παντρεμένοι/συζούν με Σουηδό/Σουηδέζα, η προσωρινή άδεια παραμονής είναι για δύο χρόνια και έπειτα παίρνουν μόνιμη άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής  λέγεται σε αυτήν την περίπτωση, uppehållstillstånd.
Επίσης γραφτείτε στο κλαδικό σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ταμείο ανεργίας δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Δεν είναι δωρεάν, πρέπει να κάνετε αίτηση να γραφτείτε (πρέπει να έχετε δουλειά) και δικαιούστε να πάρετε ταμείο ανεργίας, τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Το ποσό που πρέπει να πληρώνετε είναι γύρω στα 15-25 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ταμείο που ανήκει ο κλάδος που δουλεύετε.
Όταν έχετε κάνει αυτά τα βήματα δηλωθείτε σαν άνεργοι στον σουηδικό ΟΑΕΔ
Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν, μέσω των δήμων. Σαν πολίτης από χώρα της ΕΕ έχετε το δικαίωμα να αρχίσετε σουηδικά, έστω κι αν δεν έχετε τον προσωπικό αριθμό, σύμφωνα με τον νόμο για την παιδεία, Skollagen, 22 kapitel §13 και 29 kapitel §2.
Εδώ υπάρχουν πληροφορίες στα ελληνικά για τα μαθήματα σουηδικών, Soyidika gia ellines metanastes
Μέχρι να βγάλετε ταυτότητα που ισχύει για τη Σουηδία, ισχύει για απλές συναλλαγές το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.
Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας Δείτε περισσότερα εδώ
Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ).
Πηγή: https://ellinesstinssouidia.wordpress.com/

 
Μετανάστευση powered by blogger.com
Design by Free7 Blogger Templates Makeityourring Diamond